Saturday, April 01, 2006

no need for details

just find them on wikipedia. there's real good updated and elaborated information about the Uzbek republic.

Le wiki français est plutôt un traduction des sujets capital du version anglais avec un élaboration sur l'art, culture et l'artisanat.

Die deutsche Wikipädie gibt Ihnen mehr Informationen über die politische Situation, die mit dem sogenannten Krieg auf Terror und moslimfundamentalism bezogen wird.

De nederlandse wikipedia geeft weinig extra informatie - het landkaartje is wel wat groter. Maar hier alvast ook een stuk uit de perstekst voor de tentoonstelling To See or not to Sea:





"Daar is de Centraal-Aziatische republiek Oezbekistan. Het land klinkt raadselachtig, onbekend en ver vervlogen, maar ligt ten noorden van Afghanistan en zodoende ongemerkt als bufferstaat en militaire USbasis in de marge van wereldbelangstelling.
De sovjet planeconomie zorgde er voor dat de Oezbeekse steppe in enkele decennia tijd nu nog steeds één van de grootste katoenproducerende streken ter wereld werd. De communistische erfenis wordt er tegenwoordig zacht ondergestopt in een oud bed van verhalen over de karavansarai van de Zijderoute, bijgeschilderde nationale kleuren en leerboekjes geschreven door president Karimov.
Bij de val van het rode imperium in 1991, was de hoofdstad Tashkent de vierde grootste stad van de USSR met de vestiging van de Aeroflot vliegtuigindustrie en een bedrijvige landbouwsector. Zodoende klopte het hart van Centraal-Azië waarvan de kamers bevolkt worden door een kleurrijke samenstelling gematigd islamitische Oezbeken, orthodoxe Russen, Tadzjieken, Koreanen, Iraniërs, Kyrgiezen en meer. Sinds de geschonken onafhankelijkheid in 1991 houdt president Karimov de touwtjes stevig in de hand. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan door het fijnmazig geweven net van het corrupte één-partij-regime. In elke familie zit er wel iemand in Rusland of Kazachstan om wat geld te kunnen verdienen want in het land zelf kan je al blij zijn als je eenloon uitbetaald krijgt.
In mei 2005 roerde het in de vruchtbare Ferghanavallei waar een derde van de Oezbeken tussen de bergen van Kyrgizië en Tadzjikistan in woont, Er werd militair ingegrepen bij de demonstraties. De wereld schrok op van de publieke schending van de mensenrechten en de getelde doden. Intussen zijn de processen gehouden maar tot op heden is er niets veranderd. Of toch wel?"

No comments: